Sayur kaya dengan vitamin dan zat-zat galian.
Kita harus pastikan sayur diproses dengan betul dari menyimpan,mencuci, menyediakan dan memasaknya...bagi mengelakkan kehilangan nutrisi di dalam sayuran.
1. Beli sayur yang segar,berwarna terang dan bentuknya elok.
2. Bersihkan sayur dari bahan kimia dan kotoran yang melekat pada sayuran kita.
ikut pengalaman saya
3. Jangan rendah terlalu lama sayur nanti zat akan hilang
4. Cara penyimpanan sayur;- simpan ditempat gelap dan sejuk , simpan didalm tempat yang dikhas kan didalm peti sejuk, simpan sayur berdaun didalm plastik yang berlubang. jika sayuran dari jenis berubi simpan ditempat kering dan dingin. jangan simpan diatas lantai @ simen.
5. Potong sayur jika hendak masak @ makan. Kebanyakkan
sayur akan kehilangan vitamin c apabila terdedah kepada udara dan
kepanasan.
6. Masakan yang paling bagus untuk menjamin kualiti,zat dan vitamin b dan c ialah kukus.
penganti nutrisi yang ilang
7. Masak dengan berkuah biarkan kuah mendidih dahulu baru masukkan sayur.
kita harus menjaga kualiti makanan kita supaya zat n nutrisi yang ada dapat dikekalkan... Baru keluarga kita sihat ,gembira dan duit ke klinik boleh abiskan shopinggg..
1 comment:
Trims gan telah berbagi info ,SUKSES selalu
Post a Comment