Tapi kuih raya dah buar... wekeend lepas pulun buat kuih raya sampai 5 jenis...
Salah satu kuih yang wajib di buat krunch karamel almond.... nampak macam senang cara nak buat...nampak tak leceh nak buat...
nak resepi yea...
FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : masammanis
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
NAMPAK SENANGKAN..?????? GAMBAR EHSAN KAK AZLITA |
Semua bahan-bahan dah beli anggaran bajet dalam RM65.00 dapat banyak k...berbaloi-baloi...
bahan-bahan nak buat pun tak banyak...pas baca blog kak azlita dengan kelojohnyee trus pergi kedai beli bahan...tanpa baca abis entry...beli laaa baking paper
SO pas saho sabtu lepas mulaa misi membuat kuih ini...
semua bahan telah dibakar sekejap...gaul semua bahan... dah siap... skang untuk nak membakar pluk..
Dengan bangganye...gune baking paper letak atas dulung n masuk oven bakar...
10 mini kemudian siap dah... yeeaaayeaaa senang nyee...
kene potong time panas baru senang...
berpeluh-peluh u i motong kuih panas...
pas dah sejuk kononnye... nak leraikan laa kuih dari baking paper...
alamak mak nape tak boleh nak leai nie...takkan nak makan kertas kot... frusst sangat... pikir pikir pikir lagi.. gune pluk kertas minyak yang balut buku tu..tak berjaya jugak...letak buter kat atas dulang pembakar tak jugak ... yang nie lagi truk tak pat makan trus rendam... yang kertas tadi boleh gak makan sendiri mahu ingat .... bijak memilih.... kiranya makan almong dapat kertas...kihkihkihhkihh...kahkahakahakkaahh..
pas tu cakap ngan mak ....along dah putus asa laaa... tak pee laaa balik putrajaya g cari kertas kek yang mahal tu...
Sok saho ahad mak cadangkan letak atas daun pising... idea yang menarik n old scol... g laa ambik daun pisang letak bater pas tu baru tabur bahan-bahan nye... masuk oven tunggu 10 minit ...ok dah siap... kuar dari oven...ambik gunting potong...mesti tunggu sejuk dulu baru leraikan daun pisang...
Misi berjaya...memandang aritu ada yang tak pose minta laa rase... mesti ada rasa daun pisangkan...
Camtu berjalanan juih krunch karamal almond aku...tersangat trajik... untuk menjayakan kan kuih yang nampak mudah dan senang...
AAAALAAAA GAMBA TAK PAT NAK KUARKAN DARI PHON ....NANTI BOLEH KUAR SAYA UPLOAD...K
No comments:
Post a Comment